Skip to main content

Către: Primăria Hunedoara, Consiliul Local Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara

Cerem oprirea masacrului arborilor din Hunedoara

Au fost 27 de grade pe 1 aprilie 2024 în Hunedoara. Previziunile arată că, în 2024, vom avea parte de cea mai călduroasă vară de când se fac măsurători pe această planetă. Fiecare localitate din România ar trebui să se pregătească intens pentru un viitor în care temperaturile extreme devin o obișnuință.
Plantările de arbori tineri sunt binevenite, însă ele reprezintă un (potențial) cadou pentru generațiile viitoare. Noi, cei de acum, avem nevoie să protejăm arborii mari și sănătoși care există deja în orașul în care trăim.
Durează zeci de ani pentru ca un copac să crească și să-și formeze coroana bogată care ne asigură umbră, care reține praful din orașe și care purifică aerul. Durează, însă, doar câteva minute pentru ca o drujbă să distrugă toate aceste beneficii. Nimic nu le poate înlocui.
Potrivit documentului intitulat „Instrucțiuni pentru pregătirea din pepinieră și întreținerea arborilor stradali”, întocmit de Ioan Lupu, inginer silvic, doctor în dendrologie, președintele Asociației Dendro-Ornamentale „Anastasie Fătu” din Iași, adresat Guvernului României și administrațiilor publice locale din România („Regulamentul”), la noi în țară bunele practici derivate din domeniul dendrologiei și arboriculturii nu sunt încă aplicate corect și coerent în administrarea publică a spațiilor verzi. Regulamentul conține o schemă științifică de bază pentru îngrijirea arborilor urbani.
Intervențiile asupra arborilor efectuate în ultimii ani în Hunedoara sunt departe de principiile expuse în Regulament, fiind mult prea agresive.
Credem că distrugerea arborilor din Hunedoara nu se întâmplă din rea voință, ci din necunoaștere. Așa că vă cerem însușirea principiilor expuse în Regulament.
Regulamentul prevede faptul că retezarea coronamentului arborilor urbani reprezintă o practică extrem de dăunătoare. Indiferent de specie, această practică afectează negativ starea fitosanitară a arborelui, astfel:
„1) Epuizează energia arborelui şi capacitatea sa de compartimentalizare a rănilor. Reduce durata totală de viaţă a copacului.
2) Facilitează dezvoltarea diverselor forme de putregai al lemnului, deseori cu rezultate fatale (i.e., uscarea totală a specimenului).
3) Expune scoarţa la radiaţii solare nocive.
4) Creează reiterate multiple şi crăci „lacome”, cu o dezvoltare rapidă şi un ancoraj superficial, care, la vânturi puternice, se pot desprinde şi crea pagube materiale sau umane. Aceste situaţii, cauzate direct de neglijenţă, sunt incriminabile legal.
5) Au un efect inestetic. Copacii cu coronament retezat sunt urâţi.
6) Provoacă cheltuieli suplimentare. Arborii care supravieţuiesc mutilărilor trebuie îngrijiţi suplimentar la intervale regulate, iar cei care se usucă trebuie îndepărtaţi. Practica conduce, totodată, la diminuarea valorii turistice a zonei afectate.
7) Distruge sau diminuează capacităţile eco-protective (filtrarea complexă a aerului, asigurarea de umbră) ale arborilor, afectând negativ sănătatea populaţiei locale.
În concluzie, astfel de retezări ale coroanei arborilor sunt strict interzise.”
Potrivit Regulamentului, „un arbore cu coronamentul redus prin curățare (rărit) va arăta întotdeauna natural, echilibrat și sănătos. Scopul final este ca intervențiile de tăiere să fie aproape invizibile.” Or, în Hunedoara, cele mai multe dintre străzi arată la începutul primăverii ca după un masacru.
Potrivit Regulametnului, „toate tăierile se vor executa numai în timpul repausului vegetativ”. În Hunedoara au fost tăiate coroane întregi ale unor pomi înfloriți.
Potrivit Regulamentului, „Responsabilitatea municipalităţii faţă de cetăţeni este întreţinerea/dezvoltarea spaţiilor verzi şi asigurarea siguranţei lor publice. Prin urmare, primăria nu va aproba sau iniţia lucrări de reducere a coroanei sau de îndepărtare a arborilor urbani decât în cazurile în care aceştia prezintă un pericol iminent, dovedibil şi implacabil, pentru locuitori. Fiecare caz va fi documentat fotografic şi soluţionat în urma aprobării în scris a specialiştilor în domeniu (dendrologie, arboricultură, peisagistică) din cadrul direcţiilor şi instituţiilor locale relevante.” Or, în Hunedoara, coroanele arborilor au fost retezate „la pachet”, în mod identic pentru toți arborii.
În urma ultimelor „toaletări” din Hunedoara, au mai rămas puțini copaci maturi cu coroane sănătoase. Din păcate, nu se mai poate face nimic în privința celor afectați deja. Nicio plantare nouă nu va putea înlocui în timp util beneficiile pierdute (umbra, filtrarea aerului, diminuarea temperaturilor resimțite la nivel pedestru, reținerea particulelor de praf în frunze).
Așa că noi, semnatarii acestei cereri, vă rugăm să aveți grijă de arborii maturi care au mai rămas în Hunedoara. Sănătatea noastră este în joc. Vă rugăm să vă însușiți principiile enunțate în Regulament măcar cu privire la arborii rămași.
(Textul complet al Regulamentului este accesibil aici: https://www.dianaculescu.ro/wp-content/uploads/2020/02/instructiuni-de-ingrijire-a-arborilor-stradali.pdf)

De ce este important?

Copacii trăiesc în cu totul alt timp decât noi. „Adolescența” lor durează de zece ori mai mult decât a noastră. Noi, oamenii, pur și simplu nu avem suficient timp ca să ne putem bucura cu adevărat de coroana unui copac plantat abia pe la mijlocul vieții noastre. Avem nevoie să protejăm arborii maturi și sănătoși pe care-i avem acum printre noi.

Hunedoara, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-04-02 12:12:31 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-04-02 08:54:06 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-04-02 07:03:49 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-04-01 22:55:52 +0300

S-a ajuns la 10 semnături