Skip to main content

Către: Primăria Municipiului București, Primarul Capitalei, Brigada Poliției Rutiere București

Cerem Bandă Rezervată pentru Transportul Public!

”Secretul” eficientizării transportului public este cunoscut în lume de câteva decenii: benzi rezervate și un sistem de management al traficului axat pe nevoile transportului public.
În București, viteza medie zilnică a mijloacelor de transport RATB este 13 km/h. Sunt în uz peste 1000 de autobuze, trolee și tramvaie. Iar Primăria Capitalei vrea să mai cumpere 600, fără însă să rezolve problema blocajelor RATB din trafic. De fapt, 434 de autobuze care circulă cu o viteză medie zilnică de 30 km/h pot oferi servicii mai bune decât 1000 de autobuze care circulă cu o viteză medie zilnică de 13 km/h.
https://youtu.be/XBIxCeKlMf0

De ce este important?

24% șoferi ar renunța la mașină pentru RATB

Un studiu realizat în București a arătat că 24% dintre șoferi ar renunța la deplasările cu autoturismele și ar călători cu RATB dacă ar ajunge la destinație cu 20 de minute mai devreme. Asta a fost singura condiție: să ajungă mai devreme. Nu au cerut confort sau gratuități.
Acest procent de 24% demonstrează că există interesul și posibilitatea realizării benzilor rezervate transportului public.
Studiul poate fi vazut aici: https://goo.gl/PZdydQ
Mai multe studii legate de circulația din București și ilfov: https://goo.gl/DWTwni

”Cine o să respecte benzile rezervate transportului public?”

Firesc, aceasta este cea mai frecventă întrebare pe acest subiect. Problema nu este tipic românească, așa cum cred unii. Soluțiile există deja: monitorizarea automatizată a benzilor rezervate și aplicarea de sancțiuni prin sistemul de management al traficului.

”Nu avem loc să facem benzi rezervate pentru RATB”

Dacă ne uităm la săptămâna când a nins în București, vedem că majoritatea benzilor au fost îngustate de zăpada iar, pe lângă banda ocupată de mașinile parcate/înzăpezite, cel puțin o bandă de circulație a fost ocupată de (alt rând de) mașini parcate/oprite. Tot acest spațiu este mai mare decât este necesar pentru banda rezervată RATB! Diferența constă că acel spațiu va fi folosit pentru deplasarea a sute de mii de călători zilnic, nu pentru parcarea a cateva mii de mașini.
Încă ceva! Benzile rezervate transportului public se realizează în zona centrală a străzii, pentru a nu fi afectate de mașinile parcate sau de cele care virează dreapta. Dacă aceste benzi ar fi existat la ultima ninsoare, curățarea lor de zăpadă ar fi fost facilă iar bucureștenii ar fi avut alternative de deplasare prin oraș, fără să mai fie obligați să-și scoată mașinile din parcare.

https://www.youtube.com/watch?v=_Kl6c87kDDc

”Cu ce mă ajută?”

Depinde ce te interesează. Îți pasă de poluare? Să ajungi mai repede unde ai treabă? Să știi că îți crești copilul într-un oraș mai sigur? Că rămân în bugetul orașului mai mulți bani pentru sănătate, învățământ și cultură?

Îți voi vorbi puțin despre fiecare, după ce îți explic cel mai mare avantaj al realizării de benzi rezervate transportului public și existența unui sistem de management al traficului axat pe nevoile transportului public. Cel mai important atu al acestor măsuri este faptul că situația nu se va mai înrăutăți în ceea ce privește congestiile, poluarea, accidentele etc

Explozia numărului de mașini care circulă în capitală este strâns legată de măsurile care s-au luat în oraș în ultimele două decenii. Practic, oamenii au cumpărat mașini pentru că acesta a fost mesajul transmis de autorități: vom fluidiza circulația pentru ca mașinile să nu mai stea blocate în trafic. În schimb, nu s-a făcut nimic pentru celelalte variante de deplasare. Acest obicei moștenit de două decenii s-a vazut cel mai bine la ultima ninsoare, când trotuarele și pistele pentru biciclete au rămas acoperite de zăpadă. Nici cu RATB nu a fost mai bine, pentru că acesta nu are benzi rezervate. De aceea este firesc ca oamenii să aleagă (încă) deplasările cu autoturismele personale. Iar dacă situația persistă, numărul de mașini din București va crește.

Benzile rezervate transportului public au capacitatea de a prelua creșteri spectaculoase de călătorii. Nu întâmplător, organizatorii UEFA pun condiția ca sistemul public de transport să fie eficientizat în București, pentru a putea face față unui vârf de cerere de câteva zeci de mii de călătorii în plus față de deplasările cotidiene ale bucureștenilor.

Poluare

Creșterea vitezei medii zilnice a RATB va duce la scăderea consumului, deci și a poluării. La această scădere va contribui și numărul celor care vor renunța la mașină pentru deplasarea prin oraș.

Congestii

Benzile rezervate vor face ca, indiferent de oră, transportul public să poată poată parcurge distanțele într-un timp scurt. Benzile pot fi folosite și de mașinile TAXI, cele de intervenție și biciclete. Astfel, dacă cineva se grăbește va avea întotdeuna siguranța că are alternative viabile la deplasarea cu autoturismul. Foarte probabil, va exista o perioadă de tranziție când străzile vor fi congestionate. Însă, lucrurile se vor regla în câteva luni.

Accidente

Numărul de accidente scade odată cu numărul autovehicule din trafic (kilometri parcurși).

Taxe și impozite

În acest moment, peste 50% din bugetul RATB se irosește din cauza congestiilor. Explicația e simplă: viteza medie zilnică, mult prea mică, face ca nu număr mare de autovehicule să rămână blocate în trafic. Asta înseamnă o utilizare ineficientă a resurselor. Pentru că este în neregulă să cumperi autobuze și tramvaie cu 200.000 – 1.000.000 Euro și să le ții blocate în trafic.

Creșterea vitezei zilnice la 30 Km/h permite ca 434 de autobuze să poată oferi servicii mai bune decât 1000 de autobuze care circulă cu o viteză medie zilnică de 13 km/h, atât cât este media RATB.

Cu o economie de 50% din bugetul anual al RATB este foarte ușor apoi să investești în confortul mijloacelor de transport în comun și să mai rămână bani și pentru alte domenii de interes pentru bucureșteni: sănătate, învățământ, cultură, parcuri, servicii sociale etc

Dacă te-am convins să semnezi petiția, nu uita să distribui mesajul și către prietenii tăi.
Dacă nu te-am convins, nu uita să distribui mesajul și către prietenii tăi.

------------------------------------------
“Un oraș civilizat nu este cel în care și oamenii săraci folosesc mașinile ci orașul în care și bogații folosesc transportul public” - Enrique Peñalosa, primarul orașului Bogota

Bucharest, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2017-01-28 13:37:37 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2017-01-20 23:41:06 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2017-01-20 11:15:35 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2017-01-20 10:36:35 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2017-01-20 10:18:31 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2017-01-20 10:08:21 +0200

S-a ajuns la 10 semnături